fbpx
Proef Pays d'Oc | Languedoc-Roussillon Wijnregio

Gerookte zalm met pistache: een feestelijk voorgerecht

Wijnpairing:

Door: Cooking Queens (www.cookingqueens.nl)

Ben je op zoek naar een heerlijk én makkelijk te maken voorgerecht? Dan is deze gerookte zalm met pistache en basilicum-mayonaise precies wat je zoekt! Dit gerecht is niet alleen ontzettend smaakvol, maar ook prachtig om te serveren tijdens een feestelijk diner. Zoek je een lekker aperitief, kies dan eens voor een lichte rode wijn zoals Villa Blanche Pinot Noir 2023 van Calmel & Joseph. Dit past goed bij stokbrood met zelfgemaakte cranberryboter. Het zoete van de gedroogde cranberries en honing gecombineerd met het hartige van de kruiden en de crunch van gehakte noten maakt dit een smaakexplosie. De wijn heeft zachte en ronde smaken van kers, cranberry en granaatappel wat er heel goed mee samengaat. Het recept vind je onderaan deze pagina.

Voor het feestelijke voorgerecht gebruiken we gerookte zalm, die je in allerlei varianten kunt vinden bij de supermarkt of visboer. Kies voor voorgesneden stukjes zalm voor extra gemak, of gebruik plakjes die je zelf kunt vormen.

De zalm wordt feestelijk gedecoreerd met een kruimel van pistachenoten en een zelfgemaakte basilicum-mayonaise. Maak het helemaal af met foreleitjes, verse rucola en gehakte pistachenoten. Serveer dit heerlijke gerecht met knapperige toastjes of geroosterd stokbrood voor een feestelijke touch.

Maak je gerecht compleet met een heerlijke witte wijn, wij schenken hierbij de volle, fruitige Viognier 2023 van Domaine Les Yeuses. Deze Zuid-Franse wijn heeft aroma’s van limoen, tropisch fruit, abrikozen en een vleugje acaciahoning. Een subtiel bittertje maakt de smaak compleet. Het ronde karakter en de lichte houtrijping sluiten goed aan bij de gerookte tonen in de zalm. Je kunt deze wijn ook heel goed combineren met gegrilde vis, schaaldieren, wit vlees en gevogelte.

Ingrediënten voor het recept

Voor het hoofdgerecht:

Voor het aperitief:

Bereidingswijze

Dip de gerookte zalm in een kruimel van pistache. Maak het feestelijk: garneer met foreleitjes, rucola en een flinke snuf gehakte pistachenoten.

Presenteer op een mooie schaal met toastjes of brood als begeleider. Dit gerecht is namelijk niet alleen een smaakexplosie, maar ook een plaatje op tafel!

De cranberryboter

Meng de zachte roomboter met de fijngesneden cranberries, honing en kruiden. Gebruik hiervoor een mixer of een garde. Roer de gehakte noten erdoor voor een heerlijke bite.

Vorm de boter zoals je zelf wilt: een rolletje, een vormpje, of – voor een extra feestelijk effect – een ronde kerstbalvorm. Laat de boter vervolgens opstijven in de koelkast.

Voor een extra feestelijk tintje kun je de kerstbalvorm garneren met een lintje, zodat het echt een decoratieve toevoeging is op je tafel! In de koelkast blijft het tot wel twee weken goed. Wil je het langer bewaren? Vries de boter in! Zo heb je altijd een feestelijk en smaakvol smeersel bij de hand.

Scoor je wijn hier

Domaine Les Yeuses Viognier

100% Viognier
Volle, fruitige wijn met aroma’s van limoen, tropisch fruit, abrikoos, acacia, honing en een klein bittertje.
O.a. te koop bij:

Domaines Calmel & Joseph Villa Blanche Pinot Noir

100% Pinot Noir
Lichte rode wijn met smaken van zwarte kers, rood fruit, granaatappel en witte peper.
O.a. te koop bij:

Deel dit recept

WhatsApp
Email
Facebook
X
LinkedIn