fbpx
Proef Pays d'Oc | Languedoc-Roussillon Wijnregio

Geroosterde kip met pepersaus en bloemkoolgratin

Wijnpairing:

Door: Food from Claud Nine (www.foodfromclaudnine.nl)

Tijdens de feestdagen, of gewoon met een etentje, vind ik het fijn om ervoor te zorgen dat de wijn goed past bij mijn gerecht. Op deze manier zorg je ervoor dat de hele avond compleet is. Vandaag heb ik, in samenwerking met Pays d’Oc IGP, een fijne combinatie voor je, namelijk geroosterde kip met pepersaus en bloemkoolgratin met de Domaine Saint Hilaire Syrah Advocate 2020. Tijdens de bereiding van dit gerecht genoot ik van een glas fruitige Paul Mas Marsanne 2023, gecombineerd met Franse kazen en toast. Dit is een elegante wijn die wat voller is, maar toch genoeg sappige zuren heeft en daardoor goed matcht met de Franse kazen.

De kip wordt helemaal ingesmeerd met boter en knoflook en vervolgens geroosterd in de oven. Ondertussen maak je de bloemkoolgratin en de pepersaus. Daarnaast heb ik er ook nog geroosterde aardappels bij gedaan. De stevige, rode Syrah Advocate van Domaine Saint Hilaire heeft aroma’s van donker fruit en zwarte peper en vind ik perfect passen bij dit wat zwaarder en kruidig gerecht.

Nu weet je welke wijn je met mijn gerecht kan combineren, nu nog hoe je het gerecht maakt.

Ingrediënten voor het recept

Voor 4 personen, heb je nodig:

Voor de kip:

Voor de aardappels:

Voor de bloemkoolgratin:

Voor de pepersaus:

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd van de knoflook 3 tenen fijn en meng met de boter. Verdeel de rest van de knoflook, je hoeft dit niet uit de schil te halen, met de ui en rozemarijn in een ovenschaal. Smeer de hele kip in met de boter en leg op de groenten. Schenk de bouillon in de ovenschaal en bak de kip een uur tot 1 uur en 15 minuten af, tot de kip gaar is. Schenk af en toe, tijdens het bakken, wat van de bouillon over de kip heen.

Zet voor de aardappels direct een 2e ovenschaal in de oven, met de olie erin zodat dit heet kan worden. Kook de aardappels tot je er met een vork net in kunt prikken, giet af en laat even droog stomen. Doe een deksel op de pan en schud een paar keer stevig heen en weer zodat de aardappels wat fluffy worden, dit zorgt ervoor dat ze straks nog knapperiger worden. Doe de aardappels in de hete olie, breng op smaak met zout en hussel door, en bak 40 minuten aan tot ze goudbruin zijn. Keer ze halverwege om.

Smelt voor de gratin de boter in een steelpan en bak de prei mee tot dit zacht begint te worden. Voeg de bloem toe en bak 2 minuten mee. Voeg nu beetje bij beetje, al roerend, de melk toe tot je een dikke saus hebt. Breng ruim op smaak met zout. Verdeel de bloemkoolroosjes in een ovenschaal en schenk de saus hier overheen. Meng door en verdeel de geraspte kaas over de bloemkool. Bak 20 tot 20 minuten in de oven, tot de kaas goudbruin is.

Maak wanneer alles bijna klaar is de pepersaus door de boter in een steelpan te smelten. Voeg de peper toe en bak een paar seconden mee. Voeg de boter toe en bak dit 2 minuten mee. Voeg de runderbouillon en de room toe en verhit tot de saus iets dikker begint te worden. Haal van het vuur.

Dien de kip op met de aardappels, de gratin en de pepersaus. En natuurlijk een glas van de Domaine Saint Hilaire Syrah Advocate 2020.

Scoor je wijn hier

Domaine Saint Hilaire Advocate Syrah

100% Syrah

Volle, stevige wijn met tonen van zwart fruit, wilde
kruiden, tabak en een lange afdronk.

O.a. te koop bij:

Domaines Paul Mas Marsanne

100% Marsanne
Zachte, ronde wijn met bloemige tonen, peer, abrikoos en acacia-honing.
O.a. te koop bij:

Deel dit recept

WhatsApp
Email
Facebook
X
LinkedIn